Karakters in La Stanza

Twee weken na het  aankondigen van La Stanza en het eerste kijkje op het spelverloop, duiken we nu dieper in het onderste deel van het spelersbord. Hoe huur je karakters in en wat brengen ze jou in het spel?

Telkens wanneer je aan de beurt bent, moet je jouw spelersfiguur 1 tot 4 stappen verplaatsen op het spelbord (hoe het bord eruit ziet, zie je in een toekomstig artikel) en de karaktertegel pakken waar je op landt. Deze tegel wordt op de linker plek gelegd in de wervingsrij (de bovenste rij in het plaatje hierboven). Als er hier al een karaktertegel ligt, schuif je tegels naar rechts om ruimte te maken. Een karakter dat “eruit valt”, wordt afgelegd.

Na het verplaatsen en het pakken van een karaktertegel, kun je geld nemen (meer hierover in een toekomstig artikel), simpelweg passen, maar belangrijker nog: één actie uitvoeren. Als je ervoor kiest een actie uit te voeren, moet deze normaal gesproken overeenkomen met de discipline van de kamer waarin jouw figuur zich bevindt. Daarnaast moet je minstens één karaktertegel van de overeenkomende discipline inhuren, zelfs als je er al eentje hebt in jouw werkerrij (de onderste rij in het plaatje hierboven). Om een karakter in te huren, verplaats deze tegel van jouw wervingsrij naar een plek naar keuze in jouw werkerrij en betaal de boven deze plek aangegeven kosten. Het inhuren van een karakter zorgt er meestal voor dat een ander karakter verdwijnt. Tot slot bepaalt het aantal karakters van de overeenkomende discipline jouw actiesterkte, dus wat het oplevert!

Degenen met een scherpe blik hadden dit wellicht al door ;), maar de karakterillustraties zijn niet allemaal door dezelfde illustrator gemaakt. We hebben vijf verschillende illustratoren ingehuurd om de karakters voor La Stanza vorm te geven, één voor elke discipline. Op deze manier heeft elke discipline haar eigen stijl, met behoud van eenheid door gebruik te maken van dezelfde achtergrond en hetzelfde grafisch design. Van links naar rechts in het bovenstaande plaatje, gaat het om de disciplines Kunst, Ontdekkingen, Politiek, Religie en Literatuur. Deze illustraties zijn gemaakt door (wederom van links naar rechts) Luka Arh, Sebastien Caiveau, Loïc Billiau, José van den Helder and Kevin Hill.

Dat is het alweer voor vandaag. Volgende keer laten we jullie het spelbord zien en leggen we uit hoe je in het spel geld ontvangt en prestigepunten verdient, want daarmee kun je uiteindelijk het spel winnen :D.